Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo majú spoločné slivky a krížovky?

Mozog po dlhšom voľne ľahšie zabúda.

Mozog naštartujú po dlhšom voľne sušené slivky, ďalej lúštenie krížoviek, kreslenie, beh a bicyklovanie!

"Je prirodzené, že sa človek vracia ťažšie k bežnému pracovnému ‚módu‘. Nevie sa sústrediť na prácu, ľahšie zabúda, uteká myšlienkami od úloh a všetko mu trvá dlhšie než obvykle," tvrdí lekár Tomáš Kampe.

Pamäť je potrebné cvičiť ako sval. Kreslením sa rozvíja tak, že dochádza k lepšiemu prepojeniu ľavej a pravej hemisféry a pomáha tvoriť takzvané myšlienkové mapy. "Tie sú vynikajúcim prostriedkom na dobré a dlhodobé zapamätanie si informácií i súvislostí. Využívajú sa tak napríklad na učenie, premýšľanie, alebo napríklad zaujímavé riešenie problémov," podotkol.

Sušené slivky pomôžu efektívne myslieť, a to vďaka látke bór. Ľudia s jej nedostatkom trpia zníženou pozornosťou, alebo majú zhoršené myslenie. "Veľké množstvo tejto látky obsahujú aj sušené hrozienka, mandle, arašidy či brokolica," konštatoval lekár.

Mozog potrebuje aj cukry či vitamíny B a E, železo a selén. Kombinácia týchto látok prispieva napríklad k optimálnej funkcii nervového systému, znižuje mieru únavy a podporuje optimálne kognitívne funkcie. Pohybová aktivita podľa lekára prekrvuje mozog a produkuje nové nervové bunky. "Pri behu, jazde na bicykli, lezení po skale alebo napríklad bedmintone musia tisícky nervových buniek spolupracovať, čím mozog pracuje na plné obrátky," dodal.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.