Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Kohút vyhral spor s ľuďmi, ktorým prekážalo, že nahlas kikiríka! :-)

Súd vo Francúzsku zamietol žalobu susedov majiteľky kohúta Mauricea, ktorí sa sťažovali, že jeho kikiríkanie v skorých ranných hodinách ich budí a obťažuje.

Navyše, žalobcovia musia majiteľke kohúta zaplatiť 1 000 eur ako náhradu škody.

Kohút Maurice sa stal symbolom problémov, ktoré na francúzskom vidieku občas prináša spolužitie starousadlíkov a dovolenkárov, ale tiež ľudí z mesta na dôchodku nezvyknutých na hluky a pachy.

Maurice, ktorý bol predmetom sporu, je súčasťou chovu sliepok obyvateľov obce Saint-Pierre d’Oléron, ktorá leží na ostrove Oléron na západe Francúzska.

Kohútovo hlasné kikiríkanie budilo susedov, ktorí prišli dovolenkovať do vidieckych usadlostí v okolí a chceli mať ráno na úsvite ticho a pokoj.

Majiteľka kohúta, Corinne Fesseauová, sa sťažovateľom pokúsila vyhovieť tým, že Mauricea nechávala ráno zavretého v kuríne až do 08:30. Tento pokus zlepšiť situáciu s kikiríkaním však nebol úspešný.

Na pojednávaní začiatkom júla žalobcovia – farmári na dôchodku z regiónu Haute-Vienne – žiadali, aby súd majiteľku zaviazal, aby Mauricea do 15-tich dní buď odsťahovala alebo zaistila, že bude ticho.

Corinne označila verdikt súdu za „víťazstvo pre všetkých ľudí v rovnakej situácii“. Vyjadrila tiež nádej, že odteraz bude vo Francúzsku chránené aj zvonenie kostolných zvonov či kŕkanie žiab, na ktoré sa dovolenkári na vidieku tiež sťažujú.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.