Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Sladké či slané? Chute vás prezradia!

Máte neodolateľnú chuť na čokoládu? Alebo by ste, naopak, dali život za balík čipsov? V tom prípade niečo vášmu telu chýba. Viete čo?

Keď naše telo niečo potrebuje, vie sa ozvať. Naučte sa preto rozoznávať, čo chce, ak máte:
CHUŤ NA SLADKÉ
Ak často pociťujete veľkú chuť na sladké, vaše telo má pravdepodobne nedostatok bielkovín. Ich energia sa uvoľňuje postupne a hneď, ako pominie, potrebuje telo hladinu cukru v krvi okamžite doplniť. Takže sa ozve napríklad chuťou na čokoládu. Skúste si dať namiesto toho jogurt :-).

CHUŤ NA SLANÉ
Ak máte chuť na slané čipsy alebo tyčinky, môže to znamenať, že je vaše telo trochu dehydrované. Soľ totiž zadržuje v tele vodu, a tak chuť na slané môže znamenať, že sa telo snaží udržať si aspoň tie zásoby tekutín, ktoré už v sebe má. Skúste dodržiavať pitný režim a chuť na čipsy vás prejde. Alebo môže chuť chrúmať niečo slané znamenať, že ste v strese a potrebujete sa odreagovať od frustrácie či zlosti.

CHUŤ NA CESTOVINY A PEČIVOAk túžite po tanieri plnom cestovín alebo veľkej bielej bagete, pravdepodobne jete nesprávne, respektíve nedostatočne. Sacharidy, ktoré nájdeme v cestovinách a pečive, sú energetické palivo pre telo. Ak cítite ich potrebu, telo vám dáva signál, že máte „prázdnu nádrž“ a mali by ste doplniť zásoby. Denne potrebujete aspoň 1200 kalórií.

CHUŤ NA SYR

Ak si z chladničky vyberiete zakaždým kus syra, pravdepodobne vášmu telu chýba vápnik. Je to jeden z najdôležitejších minerálov, ktorý pomáha správnemu rastu kostí a zubov a hrá tiež významnú úlohu pri fungovaní svalov a nervov. Vápnik nájdete nielen syre, ale tiež v rybách, mandliach či v brokolici.

Zdroj: prezenu.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.