Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Smutný pondelok: Čaká nás posledná rozlúčka s hudobníkom Petrom Ďuďom Dudákom

Spevák a tichý líder kapely Hex zomrel v stredu (14. augusta) vo veku 46 rokov.

Skupina o tom informovala na sociálnej sieti, kde fanúšikom vyzvala: „Príďte mu, prosím, venovať tichú spomienku a osláviť jeho život.“

Spevák zomrel v stredu (14. augusta) vo veku 46 rokov po ťažkej chorobe. S kapelou ešte stihol osláviť tridsaťročnicu na hudobnej scéne.

„S Ďuďom sme boli medzi siedmou a ôsmou triedou v pionierskom tábore. Vtedy strašne fičala Tublatanka a my sme si hovorili, že by sme aj my mali založiť kapelu. Tak vznikla skupina Hexenšus, a neskôr, keď sme to začali brať trochu vážnejšie, tak sme to skrátili na Hex, aby to lepšie vyniklo,“ spomína si Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

„Pre mňa bol dôležitý moment v prvej triede na gymnáziu, kedy sme boli na výlete vo vtedy ešte východnom Nemecku a tam som po prvýkrát počul skupinu Cure. A doniesol som si odtiaľ nahratú kazetu. Tým sa zmenil môj hudobný vkus, ktorý som priniesol aj do našej tvorby. Rád si spomínam na revolučné mesiace, keď sme nacvičovali náš prvý koncert v tejto zostave,“ povedal vtedy Peter „Ďuďo“ Dudák.

Začiatky Hexu sú totožné s nástupom demokracie na Slovensku. Skúšať začali práve v roku 1989. Členom skupiny, vtedy ešte študentom, tak prišlo vhod, že sa v novembri 1989 veľmi nechodilo do školy. Voľný čas využili na nácviky.

Prvý koncert odohrali Hex 17. februára 1990 v bratislavskej Petržalke. Odvtedy ich má kapela za sebou tisícky, ako aj desiatky úspešných hitov, deväť štúdiových, dva výberové albumy. Získala tiež mnohé významné hudobné ceny.

Zloženie kapely sa nezmenilo, tvorili ju Peter „Ďuďo“ Dudák (spev, gitara, klávesy), Martin „Fefe“ Žúži (gitara), Tomáš „Yxo“ Dohňanský (basová gitara) a Tibor „Tybyke“ Szabados (bicie).

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj: TASR; Instagram (hex_oficialll); YouTube.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.