Prví, ktorí si pochutnávali na koláči menom cheesecake, boli vraj grécki atléti na olympijských hrách.
Chutný tvarohový koláč patrí medzi obľúbené sladkosti aj na Slovensku. Éra zdravých zákuskov však postihla aj jeho, preto vám predstavuje vynovenú pochúťku – v hlavnej úlohe so špaldovou múkou a cuketou. Na prípravu cuketového cheesecaku budete potrebovať:
- 80 gramov špaldovej múky
- 1 žĺtko
- 2 lyžice trstinového cukru
- 25 gramov kokosového oleja
- 2 lyžice vody
- 200 gramov na jemné kúsky nastrúhanej cukety
- 100 gramov bieleho jogurtu
- 1 celé vajíčko a bielko
- 2 lyžice špaldovej múky
- 25 gramov rstinového cukru
- šťava z polovice citróna
Príprava cesta: Vo väčšej miske zmiešajte prvých 5 surovín. Vypracované cesto natlačte na dno formy (18 cm), ktorú si predtým vysteliete papierom na pečenie. Uložte do chlaničky a rúru si medzičasom vyhrejte na 180°C.
V druhej miske zmiešajte nastrúhanú cuketu, jogurt, cukor, vajíčko, bielko, múku a citrón, vypracujte do tekutého krému, ktorý neskôr nalejete na cesto. Pečte v rúre cca 40 minút. Nechajte vychladnúť. Vrch koláča môžete ľubovoľne ozdobiť.
Zdroj: KAMzaKRASOU.sk; recepty.cz
Photo: angiebakes.com