Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Varili ste, zjedli ste a zvýšilo sa vám? Jedlo nevyhadzujte do koša!

Plytváte jedlom? Už nemusíte. Čítajte ďalej!

Aj vy patríte medzi kuchárov, ktorým sa občas "pošmykne" varecha a okrem rodiny by ste pokojne nakŕmili aj celú školskú triedu? V tej to chvíli ešte jedlom neplytváte, stane sa tak v okamihu, keď to, čo ste nevládali zjesť, skončí v odpadkovom koši.

V najväčších množstvách a najčastejšie sa pri varení zvýši príloha – ryža, zemiaky, cestovina, ale napríklad aj chlebík. Ako ich dodatočne zúžitkovať?

PEČIVO: Tvrdé rožky možno nakrájať na kolieska a uskladniť v mrazničke. Neskôr nám môžu poslúžiť na prípravu plnky do kuraťa či žemľovky. Starší chlebík je zase vhodný na domácu výrobu krutónov do polievky alebo na prípravu "chlebovej pizze" s rovnakými ingredienciami a pizza korením. A ešte jeden tip: Pripravte si z niekoľkodňového pečiva francúzske toasty. Na teplé hrianky roztopte maslo a na záver pocukrujte.

RYŽA: Nedojedli ste ryžu? Uvarte si polievku a ryžu do nej pokojne pridajte. Ak sa vám jej zvýšilo viac, vyčarujte z nej rizoto. Medzitým pokojne pozháňajte z chladničky ďalšie zvyšky jedla, ktoré doň pridáte: kuracie mäso z kuracej polievky, kukuricu, šampiňóny či nedojedenú salámu. Rovnako môžete postupovať v prípade cestovín.

ZEMIAKY: Uvarené zemiaky stačí hodiť na panvicu a chvíľu ich popražiť na cibuľke. S kyslým mliekom si tak pripomeniete prázdniny a časy u starých rodičov. Ak máte radi omeletu, pokojne do nej pridajte a zvýšené zemiaky, prípadne ich použite na placky, lokše alebo posúchy. Tip na záver: Zmiešajte uvarené zemiaky s múkou a vajíčkom. Z cesta vytvarujte taštičky a naplňte ich syrom, špenátom, ovocím alebo džemom. Uvarte vo vriacej vode.

Dobrú chuť a veľa šťastia pri čarovaní v kuchyni! 🙂

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.