Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Je vám horúco? Aj zvieratká trpia! Takto im môžete pomôcť! :-)

Zvieratá potrebujú počas horúčav nepretržitý prístup k vode, tieň a čerstvý vzduch. Upozorňuje na to občianske združenie Sloboda zvierat. V týchto dňoch neodporúča dlhé prechádzky so psami ani ich prepravu.

„Asfaltové plochy vedia byť počas dňa natoľko horúce, že si na nich môžu popáliť labky,“ vysvetľuje odborník zo Slobody zvierat. V aute sa môže zviera ľahko prehriať.

Ak sa zviera prehreje, prejaví sa to sťaženým dýchaním a zvýšenou srdcovou frekvenciou. „Trpiace zviera reaguje na akékoľvek podnety veľmi slabo alebo takmer vôbec, môže upadnúť do bezvedomia (kolapsu), pôsobiť strnulo až dezorientovane a nadmerne sliniť,“ opisuje. Ďalšími príznakmi môžu byť tráviace problémy a nechutenstvo.

Takýmto zvieratám treba ponúknuť čerstvú vodu izbovej teploty, prípadne namočiť okolie úst. Dôležitý je tiež úkryt pred slnkom. Zviera schlaďte namočením brucha, končatín a slabín. V žiadnom prípade neoblievajte celé telo studenou vodou, použite navlhčený uterák,“ dodáva.

Pomôcť môžeme nielen domácim miláčikom, ale aj divokým zvieratám. „Za misku s vodou, ktorú necháte pri dome, sa vám poďakujú vtáčiky, ježkovia aj mačky. Môžete z nej vytvoriť aj jazierko pre užitočný hmyz. Stačí, ak do nej pridáte niekoľko kamienkov.“

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.