Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku až o 10 %!
Uviedol to prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.
"Ak sa porovnajú len tieto dve zložky, tak v tohtoročnom mlieku máme o desatinu tuku menej a taktiež o jednu desatinu menej bielkovín. Aj toto má negatívny dopad na výplatnú cenu mlieka. Na druhej strane, pre mliekarne to znamená nižšiu výťažnosť pri produkcii mliečnych výrobkov," upresnil.
Nižší obsah bielkovín a tukov v mlieku sú tak podľa neho ďalšou okolnosťou, ktorá popri klesajúcich nákupných cenách surového kravského mlieka v SR a EÚ zhoršuje hospodárenie mliekarov. "Koncovú cenu mliečnych výrobkov na trhu však ovplyvňuje len maloobchod, nie spracovatelia," dodal šéf SMZ.
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com