Pripravte si ich zdravší a nemenej chutný variant.
Čerstvé úžasne voňajú, chrumkajú pod zubami a ich charakteristická chuť na chvíľu dokonale uspokojí chuťové poháriky – hranolčeky.
Časté konzumovanie hranolčekov však nepatrí medzi chvályhodné kulinárske zvyky a určite by nemalo tvoriť pravidelnú súčasť našej stravy. Výskumy totiž varujú pred obezitou, ktorú spôsobujú, nehovoriac o vzniku rakoviny, ktorého príčinou je jedovatý akrylamid tvoriaci sa v kôrke počas ich prípravy v dôsledku vysokej teploty.
Zdravší variant hranolčekov je založený na princípe skromnejšieho solenia ešte pred samotným pečením a fritovaním, nie až po ich príprave, ako býva častým zvykom. Stačí nakrájané zemiaky na 15 minút ponoriť do primerane osolenej vody. Práve soľ zabráni vzniku spomínaného akrylamidu v kôrke hranolčekov, vďaka čomu vieme do budúcnosti predísť nepríjemným zdravotným problémom.
Zdroj: KAMzaKRASOU.sk
Photo: pixabay.com