Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zoberte dievčatám bábiky, nech sa hrajú so stavebnicami!

Svetu vraj chýbajú fyzičky a vedkyne.

Známa anglická vedkyňa Athene Donald navrhuje zakázať všetky bábiky!

Tvrdí totiž, že by potom mohol mať svet viac fyzičiek a vedkýň „Bábiky odvádzajú pozornosť dievčat od vývoja vo vede,“ hovorí profesorka experimentálnej fyziky. Jediný spôsob, ako to podľa nej možno zmeniť, je kúpiť dievčatám namiesto bábik Lego a iné stavebnice.

Vedkyňa ostro kritizuje aj vzdelávacie inštitúcie, ktoré sa podľa nej nesnažia stierať rodové stereotypy. „Mali by sme zmeniť spôsob uvažovania o chlapcoch a dievčatách, čo je pre deti vhodné od útleho veku,“ vyzýva.

Voľba hračiek hrá podľa nej podstatnú úlohu. Zatiaľ čo dievčatám automaticky kupujeme bábiky, chlapci dostávajú stavebnice, Lego a rôzne iné kreatívne veci. „Typické dievčenské hračky môžu viesť k pasivite – napríklad česanie vlasov bábikám, kým chlapcom už odmalička ponúkame možnosť rozvoja predstavivosti a logického myslenia vďaka kreatívnym stavebniciam, Legu či rôznym skladačkám,“ poukazuje Donalds.

Vedkyňa je šokovaná z nízkeho záujmu dievčat o fyziku či výpočtovú techniku. Tie obvykle netvoria ani pätinu zo všetkých študentov, aj keď tým, ktoré sa odvážili tieto odbory študovať, sa výborne darí a dosahujú excelentné výsledky. Odborníčku hnevá, že kým fyziku ovládajú predovšetkým muži, ženy sa orientujú skôr na oblasti ako je psychológia a podobné nevedecké odbory. Dôvod nevidí v tom, že ženy by nedokázali v takých odboroch ako je fyzika alebo výpočtová technika preraziť, ale v tom, že už od najútlejšieho detstva sú konfrontované s názormi, že sú určené najmä pre chlapcov.

Zdroj: spuntik.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.