Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Obedové menu z Titanicu sa bude dražiť za sumy, z ktorých sa vám zatočí hlava!

Menu lístok z „nepotopiteľnej“ lode sa zachoval pravdepodobne vďaka podvodu!

Obedové menu z potopeného luxusného parníka Titanic ide do aukcie. Mohlo by sa vydražiť za 50 000 až 70 000 dolárov, čo je cca 44 000 až 62 000 eur!

Prevádzkovateľ newyorskej internetovej dražby Lion Heart Autographs ponúkne na dražbe naplánovanej na 30. septembra menu lístok a ďalšie dva doposiaľ neznáme artefakty zo záchranného člna č. 1.

Zachovaný menu lístok a podplatená posádka?

Jedálny lístok sa zachoval vďaka cestujúcemu Abrahamovi Lincolnovi Salomonovi, ktorému sa podarilo pri potopení sa zaoceánskeho parníka (14. apríla 1912) zachrániť a vyviaznuť na tzv. "Money boat". Záchranný čln s kapacitou 40 ľudí získal označenie Money Boat na základe neoverených informácií, že jeden z pasažierov z prvej triedy podplatil sedem členov posádky, aby sa urýchlene odplavili preč iba s 12 ľuďmi.

Obedové menu obsahovalo chody ako solenú hovädzinu, knedlíčky a ďalšie pochutiny. Na jeho zadnej strane bol podpis ďalšieho z pasažierov prvej triedy, Isaaca Geralda Frauenthala, ktorý sa zachránil v inom člne. Predpokladá sa, že v osudný deň táto dvojica spoločne obedovala.

Jedálne menu z Titanicu

Druhý z trojice dražených artefaktov z potopeného Titanicu, list napísaný jednou z preživších, Mabele Francatelliovou, a adresovaný Salomonovi z newyorského hotela Plaza šesť mesiacov od katastrofy, sa môže vydražiť za 4 000 až 6 000 dolárov (čo je v prepočte 3 500 až 5 300 eur). Mabele Francatelliová sa dostala do tzv. "milionárskeho" člna spolu so svojou zamestnávateľkou, módnou dizajnérkou aristokratov Lucy Duff-Gordonovou a jej škótskym manželom lordom Cosmom Duffom-Gordonom. Práve on mal byť mužom, ktorý podplatil posádku záchrannej lode, aby ich odviezla do bezpečia.

Predaj posledného artefaktu z lode, vytlačeného lístka z luxusných tureckých kúpeľov s informáciou o váhe človeka, keď sedí na špeciálne navrhnutom čalúnenom kresle, sa odhaduje na 7 500 až 10 000 dolárov, teda 4 000 až 8 800 eur.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay; teraz.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.