V súčasnosti používané recepty boli vytvorené ešte v roku 1965.
Ministerstvo školstva pripravilo 68 nových receptov, ktoré budú školské jedálne podávať už od tohto septembra. Cieľom je, aby sa deti stravovali zdravšie a mali pestrejšiu stravu.
Zmeny sa nedotknú len surovín, no aj prípravy jedál, a teda by sa malo napríklad menej vyprážať a fritovať. Okrem tejto novinky ministerstvo budúci rok plánuje vybaviť školské jedálne aj novými technológiami.
Prehľad nových jedál v školských jedálňach:
Nápoje
- Osviežujúci nápoj z ovocia a mäty
- Rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky
- Ovocný nápoj
- Nápoj z červenej repy s príchuťou višne
- Nápoj z čerstvých citrónov
Nátierky
- Nátierka z tofu syra so šunkou
- Nátierka tofu syrová s vajcom a zeleninou
- Celozrnné pečivo s tofu syrom a zeleninou
Závarky
- Závarka do polievky z tofu syra
- Strúhaný syr tofu
Polievky
- Polievka hovädzia – falošná
- Polievka šampiňónová krémová
- Polievka tekvicovo-mrkvová so zázvorom
- Polievka cícerová so zeleninou a mäsom
- Polievka brokolicovo-karfiolová
- Polievka slovenská s lahôdkovým syrom tofu
- Polievka drožďová so syrom tofu
- Polievka cesnaková so zemiakmi a údeným syrom tofu
- Polievka zeleninová s tofu syrom
- Polievka ragú so strukovinovou lievankou
- Polievka drotárska
- Zemiakovo-mrkvový krém
Pokrmy z hovädzieho mäsa
- Hovädzí tokáň s fazuľkovými strukmi
- Hovädzie po záhorácky
- Hovädzie placky so žltým hrachom
- Hovädzie mäso k prívarkom
Pokrmy z bravčového mäsa
- Bravčové plátky so zeleninou a orechmi
- Bravčové stehno s bielou fazuľou
Pokrmy z hydiny
- Kuracie stehná pečené na zelenine
- Palacinky s kuracím mäsom a šampiňónmi
- Žitavská pochúťka
- Kuracie prsia na ihle
Pokrmy z rýb
- Rybie kocky s ľadovým šalátom
- Ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou
- Ryba s bylinkovo-orechovou kôrkou
Pokrmy z vnútorností
- Pochúťka z kuracej pečene
Pokrmy z mletého mäsa a polomäsité
- Karbonátok so sójovými kockami
- Špagety s hovädzím mäsom, syrom a tomato prontom
- Zemplínska plnená kapusta
Pokrmy bezmäsité
- Placky z cukety
- Celozrnné cestoviny so špenátovou omáčkou
- Celozrnné cestoviny bez posýpky
- Zeleninová panvica so syrom tofu
- Syr tofu s kyslou kapustou
- Cestovina zapečená so syrom tofu a zeleninou
- Špagety so syrom tofu
- Lahôdkový syr tofu na šampiňónoch
- Lahôdkový syr tofu na paprike
- Cestovinový šalát so syrom tofu
- Syr tofu v trojobale
Prílohy
- Pečená zelenina
- Fazuľové struky s paradajkami
- Ryža dusená s hrachom a bazalkou
- Zemiakové knedle
- Ryžové rezance
- Celozrnné cestoviny
- Cisárska zeleninová príloha
- Kráľovská zeleninová príloha s baklažánom
- Hráškové pyré
- Špargľová omáčka
Prívarky
- Tekvicový prívarok z tekvice hokkaido
Múčniky
- Čokoládová pena s banánom a hruškou
- Ryžovo-pšenová kaša
Šaláty
- Šošovicový šalát s jogurtom
- Miešaný zeleninový šalát s ananásom
Pokrmy z mäsa králika
- Mletý rezeň z králičieho mäsa
- Bulgur s králičím mäsom a zeleninou
Studené hlavné jedlá
- Lososový šalát
Zdroj: teraz.sk
Photo: pixabay.com