Ani vy si neviete predstaviť jedlo bez soli? Ak už musíte „prisoľovať“, existuje zdravšia alternatíva ako kuchynská soľ. Poradíme vám aká.
Kuchynská soľ škodí zdraviu, pretože má len málo spoločné s prírodnou kryštalickou soľou, ktorú naše telo poznalo po celé stáročia. Bežná kuchynská soľ NaCl je ochudobnená o 82 prvkov (okrem sodíka a chlóru), ktoré obsahuje prírodná soľ. Problém kuchynskej soli spočíva v tom, že prebytočný chlorid sodný a iné látky sa v tele, spolu s bielkovinami zo živočíšnych produktov, usádzajú v kĺboch a cievach. Postupom času sa natrvalo usadia ako kameň a kryštalizujú. Po čistení už soľ neposkytuje telu významné látky, pretože vzniká izolovaná látka NaCl, ktorú v prírode nenájdeme a naše telo ju vníma ako jed.
Koľko soli je pre človeka zdravé? Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne skonzumovať 5 gramov, čo je asi jedna polievková lyžica. Podľa prieskumov však u nás solíme až trikrát viac, čo sa časom prejaví na našom zdraví v podobe vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny žalúdka či pažeráka.
Ak ste sa práve vyľakali a namiesto kuchynskej soli vytiahli morskú, môžete ju rovno odložiť. Dnes už vôbec neplatí, že je oveľa zdravšia ako kuchynská. Už len aktuálne znečistenie morí a oceánov spôsobuje značnú neschopnosť získať čistú soľ. Morská a klasická kamenná sa totiž spracováva tým istým spôsobom – rafinovaním. Minerály ako horčík, vápnik, fosfor či železo, ktoré zostanú v morskej soli po odparení, nemajú žiadny význam pre naše zdravie.
Existuje teda „zdravé solenie„? Existuje – a to himalájskou soľou. Táto soľ je vyťažená z jedného z najstarších prírodných zdrojov – z pakistanskej oblasti Himalájí. Je stará až 25 miliónov rokov a je kryštalicky čistá – obsahuje cez 80 alkalických prvkov.