Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Soľ nad zlato?

Ani vy si neviete predstaviť jedlo bez soli? Ak už musíte „prisoľovať“, existuje zdravšia alternatíva ako kuchynská soľ. Poradíme vám aká.

Kuchynská soľ škodí zdraviu, pretože má len málo spoločné s prírodnou kryštalickou soľou, ktorú naše telo poznalo po celé stáročia. Bežná kuchynská soľ NaCl je ochudobnená o 82 prvkov (okrem sodíka a chlóru), ktoré obsahuje prírodná soľ. Problém kuchynskej soli spočíva v tom, že prebytočný chlorid sodný a iné látky sa v tele, spolu s bielkovinami zo živočíšnych produktov, usádzajú v kĺboch a cievach. Postupom času sa natrvalo usadia ako kameň a kryštalizujú. Po čistení už soľ neposkytuje telu významné látky, pretože vzniká izolovaná látka NaCl, ktorú v prírode nenájdeme a naše telo ju vníma ako jed.
Koľko soli je pre človeka zdravé?
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne skonzumovať 5 gramov, čo je asi jedna polievková lyžica. Podľa prieskumov však u nás solíme až trikrát viac, čo sa časom prejaví na našom zdraví v podobe vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny žalúdka či pažeráka.
Ak ste sa práve vyľakali a namiesto kuchynskej soli vytiahli morskú
, môžete ju rovno odložiť. Dnes už vôbec neplatí, že je oveľa zdravšia ako kuchynská. Už len aktuálne znečistenie morí a oceánov spôsobuje značnú neschopnosť získať čistú soľ. Morská a klasická kamenná sa totiž spracováva tým istým spôsobom – rafinovaním. Minerály ako horčík, vápnik, fosfor či železo, ktoré zostanú v morskej soli po odparení, nemajú žiadny význam pre naše zdravie.
Existuje teda „zdravé solenie„? Existuje – a to himalájskou soľou
. Táto soľ je vyťažená z jedného z najstarších prírodných zdrojov – z pakistanskej oblasti Himalájí. Je stará až 25 miliónov rokov a je kryštalicky čistá – obsahuje cez 80 alkalických prvkov.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.