Čo si natierate na chlieb? Maslo alebo margarín? Niektorí tvrdia, že z masla sa priberá a že maslo môže za vznik srdcovo-cievnych chorôb, ale my vám povieme, prečo by ste sa ho nemali vzdať.
Samozrejme, aj pri masle – ako pri všetkom – platí, že všetkého veľa škodí. Napriek tomu majú živočíšne tuky svoje výhody:
1) Maslo je prírodný produkt a margarín (rastlinné maslo) je zvyčajne dodatočne upravované. Rastlinné tuky sú spracované a zvyčajne obsahujú hydrogénové rastlinné oleje, známe ako trans-tuky. Odborníci však tvrdia, že čím viac prijmeme takýchto tukov, tým môžeme mať väčší nedostatok tukov typu omega-3. 2) Maslo má svoju históriu – existuje odvtedy, odkedy sa začala domestikácia zvierat. 3) Maslo je zdrojom vitamínov a prírodných látok – maslo obsahuje vitamín A, ktorý podporuje štítnu žľazu a nadobličky, vitamín E, ktorý prospieva pokožke, vitamín K2 pre silné kosti, selén a jód, potrebné pre správne fungovanie štítnej žľazy. Okrem toho obsahuje vitamíny, minerály a diétny (dobrý) cholesterol a antioxidanty 4) Maslo má protirakovinové účinky – nasýtené tuky, ktoré sú v masle, sú známe tým, že posilňujú imunitný systém a dokonca majú protirakovinové účinky
Tak čo, necháte sa pozvať na chlieb s maslom? 🙂