Jednoduchý recept pre všetkých, ktorí majú radi slané maškrty.
Ako slané predjedlo alebo "charakterky" k večernému pozeraniu televízie – vyskúšajte talianske tyčinky z kysnutého cesta:
Ingrediencie:
2 lyžičky sušených kvasníc
325 ml vody
1 lyžica sladu
500 gramov preosiatej hladkej múky
2 lyžičky soli
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice semoliny (múka)
glazúra pripravená z 1 žĺtka a 1 lyžice vody
posyp, napríklad sezamové semienka
Príprava:
Kvasnice vysypte do misky so 125 ml vody. Nechajte zmes pôsobiť 5 minút a potom ju pomiešajte, aby sa kvasnice rozpustili. Vo väčšej miske zmiešajte múku so soľou. V strede urobte jamku a vlejte do nej zmes z kvasníc aj olivový olej.
Použite drevenú varechu a premiešajte ňou múku zo strán misy. Podľa potreby dolejte vodu, aby vzniklo lepkavé cesto. To potom preložte na dobre pomúčenú plochu. Mieste cca 10 minút, kým cesto nebude hladké a pružné. Prikryte ho utierkou a nechajte odpočívať asi 10 minút. Potom ho mieste ďalších 10 minút.
Vzniknuté cesto vytvarujte do obdĺžnika o veľkosti 20×30 centimetrov a hrúbky 1,5 centimetra. Prikryte utierkou a nechajte v pokoji asi 10 minút. Dva plechy potrite olejom a posypte semolinou. Obdĺžnik pokrájajte po dĺžke na 4 rovnaké časti a potom každú časť po dĺžke na ďalších 10 pásikov! Každý pásik naťahujte dovtedy, kým nebude mať dĺžku 25 centimetrov. Pásiky na plech položte s centimetrovým odstupom.
Tyčinky potrite vajcovou glazúrou a posypte napríklad sezamom. Pečte ich v rozohriatej rúre cca 15 až 20 minút pri 200 stupňoch. Po upečení nechajte vychladnúť.
Zdroj, photo: KAMzaKRASOU.sk