Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vyšľachtili morskú riasu, ktorá po opražení chutí ako slanina

Palmaria palmata je superpotravina s dvojnásobnou nutričnou hodnotou ako kel.

Americkí vedci vyšľachtili a patentovali kmeň červenej morskej riasy Palmaria palmata, ktorá po opražení chutí ako slanina

Rastlina sa podobá na priehľadný červený hlávkový šalát, rastie veľmi rýchlo a je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a antioxidantov. Obsahuje 16% bielkovín. Podľa odborníkov má potenciál presadiť sa v gastronómii.

Riasa Palmaria palmata (známa aj ako Dulse) rastie pozdĺž pobreží Tichého a Atlantického oceánu. Predáva sa v suchej forme ako dochucovadlo alebo výživový doplnok. Po pätnástich rokoch výskumu sa tímu zo Štátnej univerzity v Oregone podarilo vytvoriť špeciálny kmeň tejto riasy so špecifickou chuťou. "Táto vec je naozaj ohromná. Keď ju opražíte, chutí ako slanina, nie ako morská riasa. Má dosť silnú slaninovú chuť," priblížil Chris Langdon.

"Palmaria palmata je superpotravina s dvojnásobnou nutričnou hodnotou ako kel," vyjadril sa Chuck Toombs z univerzitnej fakulty obchodu, ktorý sa nový kmeň riasy rozhodol preniesť do gastronómie. Po prvý raz sa riasa dostala na zoznam úžitkových rastlín. V súčasnosti ju testuje viacero šéfkuchárov v Portlande.

Kým v USA sa morské riasy nepestujú na konzumáciu ľuďmi, v severnej Európe sa v gastronómii používajú už storočia. Nový kmeň riasy má vysoký potenciál presadiť sa vo svetovej kuchyni, no zatiaľ neexistujú analýzy, ktoré by potvrdili návratnosť investícií.

Zdroj: SITA

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.