Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nebezpečná romantika – letné búrky!

Čo (ne)treba urobiť, keď sa ocitnete v búrke?

Sezóna búrok sa začala, o júli sa dokonca zvykne, čo sa počasia týka, hovoriť ako o mesiaci psích dní. Sledovať búrku sprevádzanú hromami a bleskami je síce upokojujúce a romantické, určite však v bezpečí domova. Silu prírody v tomto prípade netreba podceňovať.

Ako ďaleko je búrka?

Riziko výskytu búrky sa dá zistiť za pomoci jednoduchých matematických počtov. Treba spočítať sekundy medzi hromom a bleskom. Zatiaľ čo výsledok do 10-tich sekúnd ešte predstavuje nebezpečenstvo, po napočítaní 30 sekúnd je riziko búrky nízke.

Nefotiť, hľadať úkryt!

Nachádzate sa vo vnútri, ale z meteorologických predpovedí viete, že sa blíži búrka? Skontrolujte oblohu! Výstrahy odborníkov na počasie nie je rozumné ignorovať ani v prípade, že by to narušilo vaše plány. O to viac, ak ste sa chystali na hory. Príroda je mocná.

Máte smartphone? Stiahnite si letnú aplikáciu!

Vďaka meteo aplikácii v mobile získate detailný prehľad o počasí aj o tom, kde práve hrozí výskyt búrok.

Hrmí, blýska sa a vy ste vonku? Skryte sa!

Najlepšie útočisko vám poskytnú budovy chránené hromozvodom, či už je to nákupné centrum alebo kaviareň, ktorá sa práve nachádza vo vašej blízkosti. Nikdy sa však nezdržiavajte na voľnej lúke, neskrývajte sa pod vysoký osamelý strom a v prípade, že ste široko ďaleko jediný "predmet", schúľte sa do klbka, aby ste nepriťahovali blesky. Vo všeobecnosti sa na výlety do hôr odporúča chodiť v skorých ranných hodinách. Okolo 11-tej pred obedom sa tam zvykne výrazne meniť počasie, ktoré môže vyústiť do nepríjemnej búrky.

Neutekajte!

Kto vám tvrdí, že pred búrkou neutečiete, má pravdu. Rovnako záchranári neodporúčajú útek, veľké či rýchle kroky! Mokrá zem je síce vodivá, ale nie viac ako človek.

Mobil si nevypínajte!

Napriek tomu, že sme z každej strany upozorňovaní a strašení príbehmi o tom, aké sú mobilné zariadenia v čase búrok nebezpečné, dôkaz o tom, že zapnutý telefón privolal blesk, neexistuje. Navyše, aj pracovníci záchrannej služby odporúčajú mobil počas búrky nevypínať.

Zahoďte kovové predmety a nekúpte sa počas búrky na "otvorenej" vode.

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.