Láska sa neživí len citmi, ale aj beefsteakmi! (Carlo Dossi, taliansky spisovateľ)
Pri výbere najzdravšieho mäsa by sme sa jednoznačne mali zamerať na obsah tukov a na živiny, ktoré sa v ňom nachádzajú. Rovnako dôležitá je aj informácia o tom, odkiaľ mäso pochádza. V tomto prípade hrá prím mäso z malých fariem a z ekologického chovu, v rámci ktorého nie sú zvieratá prikrmované nevhodnými látkami. Neodporúča sa kupovať ani marinované mäso. Nie je na ňom dobre vidieť, koľko tuku obsahuje a akú má skutočnú farbu.
RYBIE MÄSO
Mäso z rýb obsahuje najviac živín – bielkoviny, vitamíny, jód, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Jeho konzumácia je dôležitá jednak pre dobrý zrak, jednak pre správny vývoj mozgu a rovnako pomáha znižovať riziko srdcových chorôb. Vo všeobecnosti sú zdravšie morské ryby (v porovnaní so sladkovodnými).
KURACIE MÄSO
Kuracie mäso je u nás považované za jedno z najviac diétnych. Je veľmi bohaté na bielkoviny a naopak chudobné na škodlivý tuk. Obsahuje vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, železo a iné zdraviu prospešné zložky. Pravidelne by sa malo objavovať na tanieri ako súčasť diétneho jedálnička. Je vhodné konzumovať ho so zeleninovým šalátom.
BRAVČOVÉ MÄSO
Bravčové mäso sa neteší obľube najmä z dôvodu vysokého obsahu tuku. Jeho prijateľnejšou alternatívou je bravčové stehno.
HOVÄDZIE MÄSO
Hovädzie mäso patrí na Slovensku medzi obľúbený druh. V prípade, že ide o chudé hovädzie, možno ho konzumovať viackrát za mesiac. Aj v tomto prípade však platí – všetko s mierou. Príliš časté jedenie hovädzieho mäsa zaťaží tráviaci systém.
Zdroj: KAMzaKRASOU.sk
Photo: pixabay.com