Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Špeciality, ktoré musíte v zahraničí ochutnať!

Nahliadnite s nami do egyptskej, talianskej a francúzskej kuchyne.

(James Michener, americký spisovateľ)

Dovolenka v zahraničí je nielen o spoznávaní miestnych pamiatok, na svoje si tiež môžu prísť naše chuťové poháriky. Každá cudzia krajina má vlastné gurmánske špeciality, ktoré označuje za svoje tradičné jedlá.

EGYPTSKÁ KUCHYŇA

Základ tejto kuchyne predstavujú arabské jedlá. Dovolenkári by mali vedieť, že domáce obyvateľstvo nejedáva bravčové mäso a nepije alkohol. Tunajšie jedlá tvorí najmä ryža, pšenica, zelenina, jahňacie mäso a čerstvé ryby.

Kebab, kofta alebo mleté a grilované mäso na špajdli – to sú jedlá, ktoré sa oplatí počas návštevy krajiny ochutnať. V reštauráciách s rýchlym občerstvením vám s najväčšou pravdepodobnosťou ponúknu plnený pita chlieb alebo košari, teda cestoviny so šošovicou a cibuľkou v paradajkovej omáčke.

TALIANSKA KUCHYŇA

Tradičné jedlá talianskej kuchyne pozná celý svet a mnoho ľudí ich radí medzi svoje obľúbené. Domáci obľubujú jednoduché pokrmy. Našinca zrejme neprekvapí ani pizza, cestoviny či syry, čo je však určite zaujímavé, na rozdiel od nás Taliani považujú za hlavné jedlo dňa večeru. Tá pozostáva z niekoľkých chodov.

Z Talianska by ste určite nemali odísť skôr, ako ochutnáte bruschettu, chutné predjedlo z opečeného krajca chleba potretého cesnakom, olivovým olejom a s kúskami paradajok.

FRANCÚZSKA KUCHYŇA

Keďže sú Francúzi vyhlásení gurmáni, majú vo zvyku vychutnať si kvalitné jedlo pri rôznych príležitostiach. Počas každého obeda si navyše doprajú pohár dobrého vína, ktoré je spolu so syrmi považovaný za základ ich národnej kuchyne.

Rodení Francúzi sú milovníkmi rýb a morských plodov. Jednou z ich špecialít je aj foie gras z husacej alebo kačacej pečene. Tradičné francúzske raňajky tvorí čerstvé pečivo, napríklad chrumkavé bagety s kvalitným syrom.

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk; milujemcestovanie.sk

Photo: pixabay.com; mygreekdish.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.