Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Správny psíčkar nekŕmi svojho miláčika nezdravými maškrtami!

Nevhodnými odmenami môžete psíkovi zbytočne spôsobiť nepríjemné ťažkosti.

MNOHÍ MAJITELIA PSÍKOV MAJÚ VO ZVYKU ODMENIŤ ICH NEZDRAVÝMI MAŠKRTAMI!

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus v dňoch 5. až 13. mája na vzorke 1 067 respondentov starších ako 18 rokov.

Psíka má podľa prieskumu 39% slovenských domácností. Za poslušnosť či aportovanie zvieratá vôbec neodmeňuje až 18% opýtaných. Tí, ktorí považujú odmeny za prirodzený spôsob výchovy, im najčastejšie dávajú granule a bežné mäsové výrobky. Piškótami kŕmi psy 19% respondentov.

Približne desatina respondentov uviedla, že svojho miláčika odmeňuje nejakou zdravou maškrtou. Inú formu odmeny používajú 2% Slovákov a Sloveniek.

VŠETKÉHO VEĽA ŠKODÍ

"Nevhodné je odmeňovať nadmerne, čo do frekvencie a objemu. Nevhodné druhy pamlskov skrmovaných pravidelne môžu spôsobovať priberanie na váhe až obezitu, zhoršené trávenie, alergie, akútne hnačky, zvracanie," tvrdí veterinárka Naďa Mocná.

"Aj u psov platí zásada, že všetkého veľa škodí. Pokiaľ má psík vyváženú stravu, tak sem tam mu piškóta ako odmena neuškodí. Podstatné je, aby nezdravé odmeny netvorili základ jeho stravy," odporučil veterinárny lekár Ivan Pašek. Podávanie ľudskej stravy môže u psov viesť nielen k obezite, ale napríklad aj k poškodeniu obličiek.

Zdravo odmeňujú štvornohých miláčikov najmä mladší a vzdelanejší. Z prieskumu vyplynulo, že zdravú maškrtu ako formu odmeny pre psa častejšie využívajú ľudia do 35 rokov, respondenti s vyšším vzdelaním, pracujúci duševne. Rovnako tak študenti, majitelia psov z Bratislavského a Trenčianskeho kraja a respondenti z domácností s vyššími celkovými mesačnými príjmami. "Energeticky vyvážené zloženie napomáha psa udržovať v dobrej kondícii, má pozitívny vplyv na metabolizmus kože a kvalitu srsti a správne zažívanie. Jedinca nezaťaží, ale povzbudí. A v neposlednom rade vplýva aj na vyrovnaný psychický stav psíka," dodala veterinárka.

Zdroj: SITA

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.