Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Máte záhradku alebo balkón? Zasaďte si do nich tie správne bylinky!

Vypestujte si vlastné bylinkové kráľovstvo.

Vôňa byliniek patrí medzi tie, ktoré človek prirodzene vyhľadáva, navyše, svojou chuťou dokážu príjemne ozvláštniť hocijaké jedlo. Môcť si uvariť čaj z čerstvej mäty je záležitosť, ktorú vieme ovplyvniť, či už máme vlastnú záhradku alebo bytový balkón.

Majoránka

Majoránka, hovorový názov majoránu záhradného, je jednoročná rastlina, ktorá môže vyrásť do výšky 20 až 40 centimetrov. Pestuje sa zo semien zasadených do pôdy v čase jarných mesiacov. Keďže ide o rastlinu teplomilnú, treba ju umiestniť tam, kde bude mať dostatočne veľa svetla. Majoránka sa v kuchyni používa ako korenie a čaj, ktorý dokáže zmierniť bolesť hlavy.

Medovka

Medovka je trvalka, má liečivé účinky a dorásť môže až do výšky jedného metra. Je pre ňu typická vôňa citrónu a medu. Čaj z medovky je dobrý na trávenie a rovnako pomáha pri nespavosti.

Mäta

Mäta patrí medzi obľúbené bylinky s osviežujúcimi účinkami. Nie je potrebné ju každý rok nanovo vysádzať a nevyžaduje si zložitú starostlivosť. Keďže sa rýchlo rozrastie, je vhodná na pestovanie v byte aj na záhrade. Dokáže tlmiť zápal horných dýchacích ciest a zlepšuje trávenie.

Koriander

Koriander je aromatický, s výrazne štipľavou chuťou. Pre svoj rast potrebuje veľa slnečného svetla. Značné využitie má v ázijskej kuchyni a je výborný ako ingrediencia do šalátov alebo k mäsu.

Rozmarín

Rozmarín patrí rovnako ako mäta medzi obľúbené aromatické bylinky. Má veľmi charakteristickú vôňu aj chuť. Pomáha pri reume, podporuje trávenie a chuť do jedla. Najčastejšie sa používa ako prísada do polievok, k mäsu a rybám.

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.