Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Psy a mačky musia mať v zahraničí pas!

Cestovné dokumenty pre domáce zvieratá vydávajú veterinárni lekári. Ich platnosť je po vydaní doživotná.

Ak chcete vziať svoju mačku alebo psa mimo územia Slovenska, špeciálne do krajín Európskej únie, ste povinní zaobstarať im cestovný pas!

Na svojej internetovej stránke o tom informuje organizácia Sloboda zvierat. Podmienkou vydania pasu je, aby bolo zviera označené mikročipom.

Zvierací pas je dokument, ktorý obsahuje zdravotné záznamy zvieraťa vrátane zoznamu očkovaní. Je v ňom uvedené meno zvieraťa a jeho popisné znaky ako plemeno, farba srsti alebo pohlavie. Takisto je v dokumente uvedené meno a adresa majiteľa.

Pasy vydávajú oprávnení veterinárni lekári a ich platnosť po vydaní je doživotná. Majitelia zvierat ich zároveň na Slovensku môžu používať namiesto očkovacích preukazov.

Zoznam tých veterinárnych lekárov, ktorí sú oprávnení na Slovensku vydávať pasy pre zvieratá, môžu záujemcovia nájsť na internetovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy www.svps.sk.

Menšie zvieratá by mali cestovať v prepravke!

V prípade, že majiteľ vezme svoje zviera na dlhšiu cestu autom, je dôležité robiť pravidelné prestávky a zabezpečiť, aby mali zvieratá k dispozícii dosť vody. Sloboda zvierat odporúča pri cestovaní podávať zvieratám suchú stravu, najlepšie granule. Menšie zvieratá by mali cestovať v prepravke. Pokiaľ si majiteľ na ceste urobí prestávku, nemal by zviera nechávať v aute na parkovisku, pretože v prípade vysokých teplôt mu hrozí v krátkom čase prehriatie.

Zdroj: SITA

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.