Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vedci sa hnevajú na filmárov: Jurský park je plný nepresností!

V snímke napríklad nemajú dinosaury perie.

Tým totiž prekážajú vedecké nepresnosti, ako napríklad to, že vo filme žiadny z dinosaurov nemá perie. Dinosaury sú pritom predchodcami vtákov a je vedecky dokázané, že mnohé druhy boli operené. Paleontológ Jack Horner, ktorý na snímke spolupracoval, to obhajuje zachovaním kontinuity, keďže dinosaury nemali perie ani v predchádzajúcich filmoch Jurský park.

Kenneth Lacovara zas kritizuje skutočnosť, že Owen Grady v podaní herca Chrisa Pratta používa gestá rukou, ktorými upokojuje dinosaury. Podľa Lacovaru nemali dinosaury natoľko vyvinutý mozog, aby sa dali trénovať. Také gestá by mali za následok jedine útok.

Vedcom sa tiež nepáčilo nepresné zobrazenie konkrétnych druhov dinosaurov, ktorí boli v snímke alebo väčší ako v skutočnosti, alebo naopak.

Avšak nie všetkých odborníkov tieto chyby nahnevali. "Je pravda, že z toho, čo som videl, dinosaury v Jurskom svete nie sú zobrazené najpresnejšie. Ale tieto chyby sú príležitosťou, aby sa ľudia pýtali a aby sme ich mohli vzdelávať," uviedol riaditeľ Morrison Natural History Museum Matthew Mossbrucker.

Jurský svet režiséra Colina Trevorrowa si počas otváracieho víkendu, teda od piatka 12. do nedele 14. júna, pripísal na konto celosvetovo v prepočte asi 456,01 milióna eur. Stal sa tak vôbec prvým filmom, ktorému sa počas úvodného víkendu podarilo prekonať hranicu 500 miliónov dolárov.

https://www.youtube.com/uZU41DQsocs

Zdroj: SITA, YouTube

Photo: movieviral.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.