Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nedovoľte tréme, aby vám to pokazila!

Trému spúšťa psychika, ale reaguje na ňu telo.

Trasúce sa a spotené ruky, nepríjemná hrča v hrdle, stiahnutý žalúdok a búšenie srdca – to sú základné prejavy trémy! Tá síce môže byť do istej miery prejavom zodpovednosti človeka v situácii, avšak, vo chvíli, keď ho začne obmedzovať v myslení, mení sa na strach a paralyzuje ho v konaní.

Dobrá správa. Trému možno zmierniť alebo sa jej úplne zbaviť!

Na začiatku všetkého stojí myšlienka. Inak povedané, vnímanie je realita. Myslieť pozitívne si vyžaduje silnú osobnosť, na druhej strane, pre človeka je prirodzené, že mu ako prvé napadnú negatívne veci a všetko, čo sa v danej situácii môže "pokaziť". Naučiť sa ovládať vlastné myšlienky je dlhodobý proces, ale ich zmena z negatívnych na pozitívne sa jednoznačne stretne s úspechom – tréma odíde a život bude "jednoduchší".

Učenie robí majstra!

Treba sa hneď na začiatku sústrediť na veci, ktoré vieme ovplyvniť. V prípade, že sa napríklad obávate prejavu na verejnosti, natrénujte si ho v pohodlí domova pred zrkadlom! Potom ho predneste pred rodinou alebo pred priateľmi. Je to spôsob, akým si veľmi efektívne vybudujete sebavedomie a obmedzíte pocit trémy. Nápomocné je aj pravidelné dýchanie. V praxi to znamená, že pred prejavom treba myslieť len na nádych a výdych! Stres zmiernime aj pobytom na čerstvom vzduchu, ale predovšetkým uvedomením si jedného faktu – všetko je v našej hlave! 😉

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.