Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Leto je vítané ročné obdobie, ale pozor na jeho nástrahy!

Pitný režim, zdravé stravovanie a vhodné oblečenie – tri veci, na ktoré je potrebné v lete upriamiť pozornosť.

Letné mesiace so sebou prinášajú okrem zábavy a vytúženého relaxu aj nástrahy, ľudia by preto mali dodržiavať viacero dôležitých zásad.

Ide napríklad o dodržiavanie pitného režimu, zmenu v stravovaní či výber vhodného oblečenia.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Lenka Skalická, na ľudský organizmus v lete vplývajú nielen horúčavy, ale aj jedlo, potraviny či voda v prírodných a na umelých kúpaliskách.

Teplo môže viesť k poklesu výkonnosti, k zvýšenej únave, pričom môže spôsobiť prehriatie organizmu, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť až zvracanie. Jednou zo zásad je v lete dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal cez deň vypiť najmenej tri litre čistej vody, nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.

"Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred fyzickou námahou, počas nej i po nej. Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," priblížil pre agentúru SITA hygienik SR Ivan Rovný.

Dôležité je v lete aj stravovanie. Strava má byť ľahšia, ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, no zároveň by mala poskytovať dostatok výživových látok. Ľudia by mali jesť dostatok celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, naopak, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.

Podstatný je v lete aj výber vhodného oblečenia, podľa možností svetlých farieb, z prírodných materiálov. Odev má byť ľahký, vzdušný či voľný.

"Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu," upozornil hygienik.

Treba nosiť tiež kvalitné slnečné okuliare či pokrývku hlavy. V prípade opaľovania sa je vhodný čas ráno či neskôr popoludní. Pri pobyte pri vode treba byť od 10:00 do 16:00 v tieni, na slnku sa treba natierať opaľovacími krémami.

Zdroj: SITA

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.