Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Školáci pijú denne sladké nápoje. A to nie je dobré!

S opitosťou má podľa prieskumu skúsenosť takmer polovica 15-ročných školákov.

Približne tretinu slovenských školákov trápia alergie, štvrtina každodenne pije sladené nápoje a každý piaty školák jedenkrát týždenne a častejšie energetické nápoje.

Vyplýva to z medzinárodnej štúdie HBSC. Výskum bol uskutočnený v roku 2014 na vzorke cca 10-tisíc žiakov vo veku 11, 13 a 15 rokov zo 130-tich základných škôl z celého Slovenska.

Približne 40% jedenásťročných školákov pritom rodičia nijako neobmedzujú, teda jesť sladkosti a piť sladené nápoje môžu kedykoľvek. Skúsenosť s fajčením má podľa prieskumu tretina trinásťročných a až polovica pätnásťročných školákov. Aspoň raz týždenne pritom fajčí menej ako pätina pätnásťročných.

S opitosťou má skúsenosť takmer polovica pätnásťročných školákov. Aspoň raz za uplynulý mesiac pila pätina trinásťročných a 40% pätnásťročných školákov. Rozdiely medzi dievčatami a chlapcami sú pritom malé. Dve tretiny pätnásťročných navyše zdieľajú názor, že je v poriadku, ak spolužiaci pijú alkohol a asi polovica pätnásťročných si myslí, že je v poriadku, keď sa spolužiaci niekedy opijú.

Skúsenosť s pohlavným stykom priznalo v prieskume 14% dievčat a 18% chlapcov vo veku 15 rokov. Pritom udievčat toto číslo oproti roku 2010 významne narástlo. Viac ako polovica chlapcov, ktorí už mali sexuálnu skúsenosť, pritom uviedla, že sa to stalo v pravý čas alebo by chceli, aby sa to stalo ešte skôr. Naopak, takmer polovica dievčat uviedla, že by bolo lepšie, ak by sa to stalo neskôr alebo aby sa to vôbec nestalo. Pätina pätnásťročných školákov uviedla, že so svojou rodinou nemôžu preberať témy týkajúce sa sexuality.

Veľmi pozitívnou zmenou je pokles množstva času, ktorý školáci trávia sledovaním televízie. Z prieskumu vyplýva, že sledovaním televízie, hraním počítačových hier či prácou s počítačom aspoň dve hodiny denne počas pracovného týždňa trávia dve tretiny školákov.

Zdroj: SITA

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.