Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Jedzte tak, aby ste nemali sennú nádchu!

Hapčí. Na zdravie. Hapčí. Na zdravie. Hapčí. Na zdravie.

Obdobie pred príchodom leta je živnou pôdou pre prejavy alergie. Keďže je ovzdušie plné peľu a dráždivej vône pokosenej trávy, senná nádcha sa môže naplno prejaviť.

Balíček papierových vreckoviek a antihistaminiká nemusia stačiť. Vyskúšajte správne potraviny!

Sústavne plný a červený nos, k tomu "ako bonus" zapálené oči, pravidelné kýchanie a pridružená bolesť hlavy sú také príznaky alergie, ktoré je možné aspoň čiastočne zmierniť za pomoci jedálnička. Vyskúšať stojí za pokus napríklad cibuľu, cesnak, zeleninové šaláty, ryby, púpavu či žihľavu.

CIBUĽA a CESNAK:

Jarná cibuľka a medvedí cesnak, pór, biela alebo červená cibuľa – všetko je dovolené! Ich konzumáciou si zabezpečíme nielen slušnú dávku antioxidantov, ale sa v našom tele navyše spustí akýsi "alarm", ktorý organizmus nadopuje vitamínom C. Cibuľa totiž obsahuje "kvercetín" a ten pomáha telu ignorovať alergény.

ZELENINOVÉ ŠALÁTY:

Šaláty bohaté na čerstvé bylinky sú naozaj výbornou voľbou v jedálničku alergika. Napríklad zelená pažítka je bohatým zdrojom vitamínu C, rozmarín má zase protizápalové účinky. Zelené šaláty obsahujú veľké množtvo antioxidantov, vďaka ktorým posilňujú imunitu, v období alergií pochopiteľne oslabenú. Navyše, majú v sebe aj vitamín E, ktorý výrazne zmierňuje záchvaty sennej nádchy. Rovnaký vitamín sa nachádza aj v mandliach alebo v avokáde!

RYBY:

Konzumovanie rýb ocení nielen naša postava, ale aj náš nos, ak trpí kvôli sennej nádche. Hlavnú úlohu hrajú v tomto prípade omega-3 mastné kyseliny, ktoré rovnako zmierňujú alergické záchvaty. Vedci dokoncia tvrdia, že tie deti, ktoré pravidelne jedávajú ryby (losos, pstruh, sardinky), trpia v dospelosti alergiami menej častejšie ako tie, ktoré ryby nejedia vôbec. Veľmi podobné účinky majú aj ľanové semiačka alebo vlašské orechy. Vyskúšať sa oplatí aj rybí alebo kanolový olej.

PÚPAVA a ŽIHĽAVA:

V prípade púpavy sa konzumujú len jej stonky, ktoré obsahujú obrovské množstvo rôznych vitamínov. Pravidelným jedením horkej stonky púpavy si postupne voči alergii vybudujete odolnosť. Žihľava zase náš organizmus detoxikuje a pohár žihľavového čaju tlmí alergické prejavy.

Zdroj:

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.