Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Počasie nám dáva zabrať! Skolabovalo už takmer 300 ľudí!

Horúčavy ohrozujú najmä deti a seniorov.

Od piatku skolabovalo na Slovensku 275 ľudí

Podľa slov hovorcu Záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela, z toho museli po ošetrení vziať do nemocnice 172 ľudí. Medzi ľuďmi, ktorí nezniesli horúčavy bolo 160 žien, 102 mužov a 13 detí.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu, preto je nesmierne dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku.

Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Pokiaľ je človek pri vedomí, treba ho premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Tiež je dôležité, aby sa postihnutému nikdy nepodávali alkoholické nápoje alebo káva.

Kolaps človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

Zdroj: SITA

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.