Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ľudia na seba útočili už pred 430-timi tisíckami rokov!

Odborníci našli rukolapný dôkaz o tom, že násilie bolo prirodzenou súčasťou života ešte u predchodcov dnešného človeka.

Štúdium pozostatkov predchodcov ľudí, ktorí boli nájdení na severe Španielska, prinieslo zaujímavé dôkazy! Prvý smrteľný útok sa uskutočnil pred 430-tisícmi rokmi!

Najstarší zistený prejav ľudského násilia

Vedci starostlivo skúmali lebku objavenú aj s ďalšími pozostatkami 28 jedincov druhu Homo heidelbergensis na známej archeologickej lokalite Sima de los Huesos (v preklade Priepasť kostí) na severe krajiny. Výsledky analýzy ukázali, že dve zlomeniny na lebke spôsobilo viacero úderov s úmyslom zabitia.

Vedci považujú objav za dôkaz, že násilie bolo prirodzenou súčasťou života už tohto druhu predchodcu moderného človeka. K tomuto zisteniu sa dopracovali vďaka použitiu moderných medicínskych zobrazovacích techník.

Virtuálna rekonštrukcia ukázala, že dve zlomeniny na čelovej kosti sú takmer identické, čo naznačuje, že ich spôsobil rovnaký predmet. Okrem toho, zistenie prináša vysvetlenie, ako sa pozostatky dostali na dno jaskyne. Podľa vedcov ju totiž jedinci žijúci v danej oblasti používali ako úložisko zosnulých.

Autori v štúdii tiež tvrdia, že mohlo ísť o bežné správanie predstaviteľov druhu Homo heidelbergensis, a teda nález z jaskyne Sima de los Huesos by mohol byť aj dôkazom najstaršieho pohrebného správania.

Zdroj: SITA; Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.