Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slovenskí hydinári: V školských jedálňach je málo domáceho mäsa

67,4% školských jedální varí zo slovenského mäsa.

Únia hydinárov Slovenska upozorňuje verejnosť na nízky podiel domáceho mäsa z hydiny v školských jedálňach.

Zároveň tvrdí, že školské jedálne často uprednostňujú pri nakupovaní najnižšiu cenu hydiny, čo má dopad na kvalitu mäsa. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý únia uskutočnila koncom marca. Do prieskumu sa zapojili materské, základné aj stredné školy, spolu približne 420 škôl zo všetkých krajov Slovenska.

Z odpovedí oslovených škôl vyplýva, že hydinu cez verejné obstarávanie nakupuje 49,6% školských jedální. Alarmujúca je však podľa únie najmä skutočnosť, že iba 22,6 percenta jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Ostatných 77,4% jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania s inými potravinami, najčastejšie mrazenými rybami a zeleninou.

"To dokazuje, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení," uviedol Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

V dotazníku uviedlo 67,4% jedální, že varí zo slovenského mäsa, 16,5% nakupuje od zahraničných dodávateľov a 16,1% nakupuje rôzne. "Pravda je však úplne inde. Od troch slovenských spracovateľov hydiny totiž nakupuje mäso iba 18,6% jedální. Zvyšných 48,8% jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych prebaľovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami," hovorí Molnár.

Podľa únie je preto potrebné, aby túto problematiku riešilo aj ministerstvo školstva a aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách nákup hydiny zo Slovenska. V obstarávaniach by podľa Daniela Molnára nemalo chýbať napríklad kritérium na čerstvosť mäsa či vyžadovať certifikát záujemcu o tom, že pôsobí ako hydinový bitúnok. Molnár na záver dodal, že konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť detí, ktoré často majú zníženú imunitu alebo alergie.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.