Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Úspešní športovci budú mať garantovaný minimálny dôchodok!

Garantovaný dôchodok vrcholových športovcov sa bude pohybovať od 550 do 800 eur.

Medailisti z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier, ako aj zlatí majstri sveta a Európy budú mať garantovaný minimálny dôchodok od 550 do 800 eur!

Vyplýva to z návrhu zákona o príspevku športovému reprezentantovi, ktorý v stredu schválila vláda. Právnu normu predložili poslanci Smeru-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis.

O príspevok budú môcť požiadať medailisti až po dovŕšení dôchodkového veku. Ak dôchodok reprezentačných športovcov bude nižší ako 550 až 800 eur, štát im ho dorovná; v prípade bronzových medailistov na úroveň 550 eur, strieborných olympionikov na 650 eur a zlatých víťazov na úroveň 800 eur.

Nárok na príspevok podľa zákona budú mať športovci umiestnení na prvej, druhej a tretej priečke na olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hrách a zlatí medailisti na majstrovstvách sveta alebo majstrovstvách Európy.

Vrcholoví reprezentanti vynakladajú podľa poslancov strany Smer-SD úsilie, aby dosiahli životné úspechy a ocenenia a nemajú preto dostatočný priestor venovať sa iným oblastiam, v ktorých by si zabezpečili peniaze potrebné na bežný život. "Chceme pomôcť udržať dôstojnú životnú úroveň vrcholovým športovcom na dôchodku, ktorí sa zaslúžili o prezentovanie dobrého mena Slovenska, respektíve niekdajšieho Československa v zahraničí," povedal Martvoň.

Návrh zákona predkladatelia považujú zároveň za prínos aj pre mladých ľudí, ktorí by takto mohli získať ešte väčšie odhodlanie venovať svoj život športovej oblasti, s následnou možnosťou reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodných športových podujatiach.

Ak športový reprezentant dosiahol viacero medailových ocenení, bude mať nárok len na jeden príspevok, a to v sume prislúchajúcej najvyššiemu medailovému oceneniu.

Zákon nadobudne účinnosť od 1. januára 2016.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.