Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Tipy na nedeľnú polievku!

Ochutnajte tekvicový, kurací a cesnakový vývar.

Ľudovít XV., prezývaný aj Kráľ Slnko, bol rovnako nekorunovaným kráľom polievok. Podľa historických záznamov ich zbožňoval natoľko, že na jedno posedenie zjedol aj 4 plné misky.

Bez varenej polievky si svoj deň nevie predstaviť 38% Slovákov a pred sáčkovými polievkami stále uprednostňujem tie, ktoré si uvaríme doma.

Silný domáci vývar chutí nielen v zimných mesiacoch, kedy zahreje naše telo zvnútra, ale dobre nám padne aj v období, keď bojujeme s nádchou či podráždeným žalúdkom. Je stále súčasťou tradičných slovenských osláv a svoje miesto má v čase obeda aj na nedeľnom stole. Ako ho najradšej pripravujete vy? 😉

TEKVICOVÝ VÝVAR

Dužina z tekvice, cibuľa, maslo, koreňová zelenina, soľ, petržlenová vňať a zelená paprika – to sú ingrediencie, z ktorých si pripravíme chutný tekvicový vývar.

Cibuľu si nakrájame na drobné kúsky, opečieme na masle, pridáme dužinu z tekvice a zeleninu. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme časť petržlenovej vňate a celú zelenú papriku . Po pol hodine varenia môžeme vývar podávať.

KURACÍ VÝVAR

Na kurací vývar budeme potrebovať jedno celé kurča, dve menšie cibule, stonkový zeler, koreňovú zeleninu, karfiol, chilli papričku, tri strúčiky cesnaku, klinčeky, soľ a karí korenie.

Umyté kurča dáme spolu s koreňovou zeleninou vcelku variť na slabšom ohni. Pridáme celý cesnak a chilli papričku. Do cibule napicháme klinčeky a pridáme do polievky. Necháme povariť približne hodinu a pol, potom mäso aj zeleninu vyberieme a nakrájame. Polievku dolejeme vodou, ochutíme soľou, korením a pridáme karfiol a stonkový zeler. Povaríme ďalších 20 minút, zeler vyberieme a tiež nakrájame.

CESNAKOVÝ VÝVAR:

Cesnakový vývar si pripravíme z kuracieho vývaru, desiatich strúčikov cesnaku, krutónov, balzamikového octu, strúhaného tvrdého syra, smotany na varenie a z pažítky.

Kurací vývar privedieme do varu, pridáme prelisovaný cesnak a lyžičku octu. Necháme prevrieť, dolejeme smotanu. Podávame s krutónmi, posypané syrom a pažítkou.

Dobrú chuť! 🙂

Zdroj: kamzakrasou.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.