Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vedci varujú: Paracetamol utlmuje aj emócie!

Americkí vedci tvrdia, že známe liečivo znižuje emocionálnu reakciu človeka.

Liečivo paracetamol tlmí okrem bolesti aj emócie

V štúdii publikovanej v magazíne Psychological Science to tvrdia americkí vedci. Ako napísali, ich test vykonaný na študentoch ukázal, že paracetamol znižuje emocionálnu reakciu.

Vedci už v minulosti dokázali, že ľudia, ktorí užili liek obsahujúci paracetamol, lepšie znášali emocionálnu bolesť. Podľa výskumníkov z Ohio State University má paracetamol zároveň vplyv na naše emócie. "Skôr ako prostriedok na úľavu od bolesti môžeme paracetamol považovať za univerzálny uľavovač od emócií," uviedol sociálny psychológ Geoffrey Durso.

Durso a jeho tím uskutočnili test, počas ktorého časť z 82 študentov dostala pilulku obsahujúcu tisíc miligramov paracetamolu. Zvyšok účastníkov užil na pohľad identické placebo. Po hodine čakania sa študenti pozreli na 40 fotografií, ktoré v nich mali vyvolať silnú emocionálnu reakciu. Potom vedci zúčastnených vyzvali, aby určili, ako veľmi boli snímky pozitívne, či naopak negatívne. Následne sa proces zopakoval, no pri ďalšom hodnotení mali študenti na stupnici od jeden do desať uviesť silu emocionálnej reakcie, ktorú v nich obrázky vyvolali. Výsledky ukázali, že účastníci testu, ktorí užili paracetamol, reagovali na fotografie miernejšie. "Nemali také silné emócie ako tí, čo si vzali placebo," vysvetlil spoluautor štúdie Baldwin Way.

Rozdiely v teste však neboli výrazné. Kým úroveň emocionálnej reakcie študentov, ktorí neužili paracetamol, bola v priemere 6,76, tí s užitým liečivom v priemere uviedli intenzitu emócii na úrovni 5,85. Vedci však výsledky považujú za začiatok a plánujú zistiť, či iné účinné látky ako ibuprofén či kyselina acetylsalicylová majú rovnaký efekt.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.