Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aj vaše deti milujú gumových medvedíkov? Vyrobte im ich zdravší variant!

Zdravé domáce cukríky? Áno, ak sa budete riadiť správnym receptom!

Milovníkov gumových medvedíkov nájdeme vo všetkých kútoch sveta, ako medzi deťmi, tak aj medzi dospelými! Vedeli ste však, že si v pohodlí domova môžete vyrobiť zdravšiu alternatívu tejto obľúbenej sladkosti? 😉

Gumové medvedíky, ktoré sú v ženskom svete považované za elixír mladosti, pretože vďaka kolagénu podporujú sviežosť a pružnosť pokožky, zvyčajne obsahujú veľa cukru, konzervačných látok, ale aj umelé arómy a farbivá. Ich domáci variant je však zdravší a nemenej chutný. Stačí cukor nahradiť medom, agávovým sirupom alebo stéviou. Potrebné sú aj drobné formičky v tvare medvedíka, vznikajúci cukrík však môžete nakrájať aj na menšie kocky.

Recept na domáce gumové medvedíky:

  • 1 šálka (cca 2,5 dcl) čerstvej ovocnej šťavy – napr. z pomarančov, z limetky, z citróna, z grapefruitov
  • 2 šálky čerstvého ovocia – napr. jahôd, banánov, čučoriedok
  • 5 polievkových lyžíc práškovej želatíny
  • 1 polievková lyžica prírodného sladidla (med, stévia, sirup z agáve)

Postup:

Z pripraveného ovocia si vytlačte šťavu. Použiť môžete jeden druh ovocia, prípadne ich skombinovať viacero druhov. Získanú šťavu nalejte do hrnca a pridajte umyté, na drobné kúsky pokrájané ovocie. Vzniknutú zmes varte dovtedy, kým nezmäkne. Potom ju odstavte, pridajte prírodné sladidlo a rozmixujte. Nechajte 5 až 10 minút vychladnúť a pridajte želatínu v prášku. Zmes opäť rozmixujte a hotovú ju nalejte na plech. Nechajte opäť vychladnúť a potom ju na hodinu vložte do chladničky. Po vytiahnutí môžete do zmesy vykrajovať medvedíky. Ak máte formičky, zmes môžete naliať rovno do nich a po stuhnutí ich len vybrať.

Hotové gumové medvedíky udržiavajte v chlade.

Zdroj: prezenu.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.