Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nejedávate arašidové maslo, lebo vám o ňom tvrdia, že je nezdravé?

Napriek tomu, že ide o potravinu pochádzajúcu z USA, nie je taká nezdravá a „tučná“, ako nám tvrdia!

Prvé arašidové maslo doviezli do USA Mexičania. Najprv sa využívalo ako liek, pacientom však chutilo natoľko, že si ho začali pridávať aj do jedál. O jeho obľúbenosti svedčí fakt, že má dnes dokonca vlastný oslavný deň – 24. januára si Američania pripomínajú Národný deň arašidového masla.

Kedy naposledy sa arašidové maslo objavilo na vašom kuchynskom stole? Alebo patríte medzi tých, ktorí ho ešte nikdy nekonzumovali a o jeho chuti sa domnievajú len z televíznych obrazoviek, v ktorých sa z času na čas objavuje ako typická raňajková americká potravina? Mimochodom, chutí ako slaná arašidová kaša! 🙂

Populárne maslo plné zdravých tukov

Mýtom o škodlivosti tukov v arašidovom masle netreba veriť, obsahuje najmä zdravé tuky, v ktorých absentuje zlý cholesterol. Navyše, nachádzajú sa v ňom mono aj polynenasýtené mastné kyseliny a tie majú na naše zdravie rovnako pozitívny účinok.

Bielkoviny na tanieri

Keďže sú arašidy podobné iným orechom, obsahujú veľa bielkovín, ktoré pôsobia blahodárne na našu nervovú sústavu, ale i na naše srdce. Nájdeme v nich aj ďalšie vitamíny, napríklad E, B1, koenzým Q10, horčík, fosfor alebo zinok. Zatiaľ čo horčík znižuje únavu, zinok zase posilňuje hladinu testosterónu v krvi. Arašidové maslo tiež obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá dodáva žalúdku pocit sýtosti.

Ktoré arašidové maslo je kvalitné?

Na chlieb, sendvič, hrianky či na ovocie by sme si mali natierať arašidové maslo, ktoré obsahuje minimálne 90% arašidov. Aj v tomto prípade však platí – s mierou! Na jeden krajec chleba stačí polievková lyžica masla! 🙂

Zdroj: kamzakrasou.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.