Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vytrénujte si zábudlivú pamäť!

Vďaka pamäti človek neprichádza o individuálne skúsenosti.

Uchovať a vo vhodnej chvíli použiť!

Pamäť sa v našom živote správa ako jeho nenahraditeľný pomocník, keďže si vďaka nej uvedomujeme vlastnú existenciu a pamätáme si ľudí aj udalosti, ktoré nás formujú ako osobnosť.

Tréning pamäte = rýchlejšie spomínanie a lepšie zapamätávanie

Rovnako ako unavené telo človeka, aj jeho pamäť dokáže zlenivieť. Stane sa to vtedy, ak z vonkajšieho prostredia neprichádza dostatok podnetov, ktoré máme spracovať a zapamätať si ich. Keď si potom treba spomenúť na niečo konkrétne, môže vzniknúť problém.

1,2,3,3,5! Ako sa naučiť zapamätať si čísla?

Umelá inteligencia, na ktorú sa v ostatných časoch spoliehame, a ktorú predstavujú napríklad mobilné telefóny, do ktorých si zvykneme uložiť všetky potrebné čísla alebo dátumy, našej pamäti nepomáha. Náš mozog čísla spracúva za pomoci ľavej hemisféry, ak však do tohto procesu zapojíme aj pravú hemisféru, zapíšu sa nám do dlhodobej pamäte a aj po čase si ich rýchlo vybavíme. Inak povedané, ak si chceme zapamätať dôležité čísla, mali by sme si ich spojiť s číslami, ktoré poznáme, či už je to dátum nášho narodenia, náš vek či deň svadby. A existuje ešte jedna zaujímavá metóda, vďaka ktorej si nabudúce určite spomeniete na číselnú kombináciu svojho pin kódu! Vyskúšajte si dlhšie číslo zapamätať podľa rytmu, ktorý sa vám naňho hodí

Ako sa ten nový kolega volá?

Aj vy patríte medzi tých, ktorí si skôr zapamätajú tvár človeka ako jeho meno? Je to v poriadku, keďže sa pri prvom stretnutí a predstavovaní sa sústredíme na prvý dojem. Ako sa dotyčný volá, zabúdame už po niekoľkých sekundách. Aby sa tak nestávalo, mali by sme pri spoznávaní nového človeka zopakovať jeho meno. Ti si potom náš mozog ľahšie spojí s danou osobou.

A teraz sa už "len" prísť na to, ako cvičiť pamäť tak, aby sme vedeli zabúdať na nepríjemné spomienky! 😉

Zdroj: kamzakrasou.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.