Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nie je ryža ako ryža!

O ryži sa hovorí ako o dokonalej obilnine, ktorú výborne znášajú aj ľudia so zdravotnými problémami!

Nenadúva, má protizápalové účinky a dokáže nasýtiť žalúdok na niekoľko hodín!

Aké sú vaše gastronomické vedomosti o ryži? Ak ju kupujete podľa jej sfarbenia, máte v tomto smere medzery. Oveľa praktickejšie je totiž rozlišovať ryžu podľa názvu na obale, v ktorom sa predáva.

Chutne pripravená ryža je veľmi zdravá a nemenej užitočná sa v jedálničku stáva v čase redukčnej diéty. Svet v súčasnosti pozná viac ako 8 tisíc jej druhov! Z nich sa na Slovensku najviac predáva biela ryža.

Biela ryža: za jej sfarbenie môže fakt, že je zbavená všetkých obalov. Delí sa na guľatozrnú alebo dlhozrnú. Z guľatozrnej (lepivej) ryže vieme pripraviť chutnú kašu alebo nákyp, pre dlhozrnú je zase charakteristické, že jej zrnká ostávajú aj po uvarení sypké.

Celozrná ryža: sa aj v našich končinách teší obľube, pretože je zdravšia ako iné jej druhy a obsahuje niekoľkonásobne viac vlákniny. Aj po tepelnom spracovaní ostáva sfarbená do hneda, pevná, so šupkou a nerozvarená.

Basmati: má označenie kráľovná ryže. Môže za to jej výrazná vôňa a oriešková chuť. Je veľmi vhodná ako súčasť diétneho menu, keďže obsahuje málo cukru. Patrí medzi ryže dlhozrné, nelúpané.

Jazmínová ryža: má špecifickú vôňu, ktorú predpovedá už samotný názov. Po uvarení sa však lepí a vzniká z nej jednoliata zmes, preto sa odporúča pripraviť z nej sladký nákyp alebo prílohu k mäsu. Veľmi obľúbená je tiež v ázijskej kuchyni.

Arborio: je guľatozrná ryža, z ktorej sa varí pravé talianske rizoto. Keďže zrnká absorbujú veľa vody, rizoto je krémové a nerozpadáva sa. Nehovoriac o jeho vybornej chuti.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.