Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Tešíte sa? Čaká nás najteplejšie leto v doterajšej histórii!

Tohtoročné leto bude lámať rekordy.

Odborníci v oblasti meteorológie sa zhodujú v tvrdeniach, že rok 2014 bol najteplejším v modernej histórii ľudstva. Zároveň však predpokladajú, že tohtoročné leto bude rekordné.

Podľa predpovedí uznávaného klimatológa Jamesa Hansena sa máme v letných mesiacoch naozaj na čo tešiť. Uviedol totiž, že nás čaká dosiaľ najteplejšie leto v histórii. Vysvetľuje to na pozadí morského prúdu El Niño, ktorý prišiel až na konci marca, čo je omnoho neskôr, ako sa pôvodne očakávalo.

Morský prúd El Niño sa objavuje raz za 2 až 7 rokov a ovplyvňuje počasie na celom svete. Zvyčajne však prichádza už v zimných mesiacoch. Tento rok však prišiel až koncom marca, čo by v kombinácii s globálnym otepľovaním mohlo v lete vytlačiť teploty k novým maximám.

Uplynulé roky sú podľa odborníkov predzvesťou dlhodobejšej klimatickej zmeny. Od 16. storočia totiž neboli namerané také vysoké teploty, aké zaznamenávame v ostatných rokoch. "Štrnásť z pätnástich historicky najteplejších rokov bolo zaznamenaných v 21. storočí a ten pätnásty v roku 1998," uviedol nemecký meteorológ Florian Imber. "Práve tieto fakty považujeme za znamenie, že sa naša klíma skutočne mení," doplnil.

Zdroj: dobrenoviny.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.