Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Biele alebo hnedé vajíčko? Ktoré je lepšie?

Ktoré vajíčko si radšej kúpite? Biele alebo hnedé? Ktoré je „lepšie“?

Pravda je taká, že na farbe nezáleží! Radšej pozerajte na to, z akého chovu pochádzajú. Čo sa týka farby vajec, tá závisí od farby sliepok. Všeobecne platí, že svetlé sliepky majú biele vajcia, čierne alebo hnedé sliepky majú zase vajcia tmavé. Okrem toho existujú aj druhy, ktoré znášajú modré alebo napríklad strakaté vajcia.
Farba vajec teda s kvalitou nemá nič spoločné. Iba farba sliepky súvisí s tým, že tmavých vajec je viac ako bielych. Podľa chovateľov totiž tmavšie sliepky žijú dlhšie a logicky teda za svoj život znesú viac vajec. Ale chuť a výživová hodnota sú rovnaké pri bielych aj tmavých vajíčkach.

Ďalšie tvrdenie, ktoré sa nezakladá na pravde je, že tmavé vajcia majú silnejšiu a odolnejšiu škrupiny. Jej kvalita ale nezávisí od farby vajíčka, ale od veku sliepky, stravy a druhu plemena. Asi jediný rozdiel, ktorý je medzi bielymi a tmavými vajíčkami je, že tmavé bývajú drahšie. Nie je to ale kvôli tomu, že by boli kvalitnejšie, ale bývajú o niečo väčšie ako biele vajcia.
Rozdiel v chuti sa ale poznať dá. Vplýva na ňu strava sliepky a do istej miery aj to, o aké plemeno ide a z akého chovu pochádza. Krmivo má vplyv aj na farbu žĺtka. Čím viac karoténu obsahuje, tým sýtejšiu farbu žĺtok má.

A ako spoznáte skutočne čerstvé vajíčko? Po rozbití do taniera musí žĺtok držať pevne pri sebe a bielok okolo neho tvorí ďalší prstenec. Ak sa žĺtok rozteká, nie je síce vajce pokazené, ale nehodí sa príliš napríklad na prípravu majonézy, skôr ho použite do cesta.

Zdroj: casprezeny.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.